משפחה כן בוחרים

כאשר מחליטים לצרף כלב למשפחתנו אפשר ורצוי לבדוק מראש האם הכלב יוכל להתאים לכם, למשפחתכם, לאורח חייכם. בפניכם עומדות שתי אפשרויות – לאמץ כלב או לקנות.

בישראל ישנם כלבים עזובים רבים. עמותות רבות מלאות עד אפס מקום וכלבים המועמדים להמתה רק בגלל שאין להם בית.. אז אם הכלב שלכם מיועד להיות כלב בית – עשו מעשה טוב, ובחרו לאמץ כלב!

בחרתם לאמץ? כל הכבוד!

כשמאמצים כלב פעמים רבות הוא מגיע ככלב בוגר ולא כגור ובדרך כלל אין לנו את המידע הרלוונטי עליו –  היכן נולד וחי, באיזה גיל הופרד מאימו, מהם המאפיינים הגנטיים שלו ועוד, מה שהופך את האימוץ לסוג של הימור. לא כל כלב יתאים לכל משפחה ולכל סגנון חיים ואנו יכולים לשפר את סיכויי "ההימור" להצליח.

הנה מספר המלצות שיכולות למזער את האפשרות של אימוץ כלב לא מתאים:

  1. בחרו בעמותה או משפחת אומנה בה תנאי החזקת הכלבים סבירים מבחינת גודל התאים וניקיונם, כמות הכלבים בכל תא, אופן האכלת הכלבים וכדומה (פשוט לכו למספר עמותות והשוו בין התנאים, או התייעצו עם גורם מקצועי שימליץ).
  2. נסו לברר את ההיסטוריה של הכלב, במידה וידועה. לתנאי המחיה של הכלב והיסטורית החיים שלו (גם אם קצרה היא) השפעה רבה על האופי והטמפרמנט שלו גם ככלב בוגר. נרצה שההיסטוריה שלו תהיה כמה שיותר ידועה וכמה שפחות טראומטית (למשל, כלב שהופרד מאימו רק אחרי גיל 6-8 שבועות, כלב שחי בבית ולא ברחוב וכדומה).
  3. בקשו לקחת את הכלב לתקופה זמנית המוגדרת כאומנה, על מנת לוודא שהוא אכן מתאים (מצב בו לכלב בעיות התנהגות שעלולות לסכן את בני הבית או להגביל את חייכם במידה מסוימת, ייחשב כאי התאמת הכלב).
  4. לבסוף, ערכו לכלב המיועד "מבחן" קצר בטרם תחליטו סופית לאמצו.

מה תבדקו ב"מבחן"?

  1. סוציאליות של הכלב – תגובת הכלב לנוכחות שלכם – האם הכלב מתקרב ומביע עניין או נמנע? מתרחק? נובח? אולי אדיש לנוכחותכם? איך יחסו אל הילדים שלכם? (כמובן שנעדיף כלב חברותי, בעיקר במצב בו יש ילדים בבית)
  2. תגובת הכלב למגע – האם מאפשר לכם לגעת בו בכל חלקי גופו (זנב, ראש, בטן, כפות רגליים קדמיות)? האם מתענג על המגע ומבקש בגופו שתמשיכו או מתרחק בתגובה למגע (או חמור מכך- נוהם/ מנסה לנשוך)?  (לא נרצה שלכלב תהיה רתיעה או הימנעות ממגע).
  3. תגובת הכלב לנוכחות של אוכל – האם נוהם כשמנסים לגעת באוכל שלו או שמאפשר ללא תגובה? האם תוקף כלבים אחרים בנוכחות האוכל? נסו לדלות מידע זה גם מעובדי העמותה שמכירים את הכלב. (לא נרצה שלכלב תהיה תוקפנות בגלל מזון).
  4. רמת יצרים ואנרגיה – נסו לשחק איתו בכדור/ צעצוע- האם מביע עניין? רודף? האם מתעייף מהר? (נרצה להתאים את רמת האנרגיה לבני הבית – למשל, כלב המיועד לזוג קשישים רצוי ויהיה בעל אנרגיות נמוכות).
  5. נסו ללמוד מעט על שפת הגוף הכלבית לפני המפגש עם הכלב ולזהות אותה בעת המפגש – האם הכלב מציג סימני לחץ (למשל, ליקוק שפתיים מרובה)? אולי סימני פחד (כיווץ הגוף, הסטת מבט, זנב בין הרגליים)? דומיננטיות (חסימות פיזיות עם הגוף שלו, דריכות על הרגליים שלכם, ניסיון להיות "גבוה" יותר מכם)? (נעדיף לבחור בכלב שמציג שפת גוף יותר משוחררת ושמחה (גוף רפוי, זנב בגובה בינוני, אפילו מכשכש ב"שמחה", יצירת קשר עין שאינו נוקשה, אולי אפילו קידות משחק ..)
  6. קריטריון אחרון הוא יחסו של הכלב אל כלבים אחרים (רלוונטי לכל מפגש ברחוב עם כלב ועל אחת כמה וכמה אם יש לכם כלב נוסף בבית). זאת תוכלו לראות על ידי יחסו לכלבים האחרים בעמותה הבא איתם במגע וגם לשאול מפורשות את עובדי המקום.

בכל זאת בחרתם לקנות כלב?                         

כמה מילים על קניית כלבים: על פי רוב, כלבים שנמכרים הם כלבים גזעיים (אחרת אין הצדקה לשלם עליהם, למעט כמובן סל אימוץ או דמי רצינות סמליים).

ההתאחדות הישראלית לכלבנות מרכזת את נושא הגידול וההרבעה של הכלבים הגזעיים ומפקחת על בתי הגידול שיבצעו המלטות מבוקרות ויגדלו את הכלבים בתנאים הולמים. ניתן לברר מולם על בתי גידול מאושרים ועל המלטות קרובות. כלב שייקנה מבית גידול מאושר על ידי ההסתדרות הישראלית לכלבנות יהיה כלב מתועד.

ישנם כלבים גזעיים שנמכרים בבתי גידול שאינם מפוקחים על ידי ההסתדרות הישראלית לכלבנות. לכן, אין ביכולתנו לדעת מהם תנאי ההמלטות והגידול של הכלבים שם והסכנה היא שיהיו "מטחנות גורים" כלומר, בתי גידול שמבצעים המלטות רבות ובדרכים לא הומאניות ותנאי הגידול של הכלבים שם איננו נאות. כמו כן, יש יותר סיכוי למחלות גנטיות בגלל חוסר הפיקוח. כמובן שלא כל מי שמוכר כלב גזעי שאינו מתועד הוא בהכרח חלק ממטחנת גורים, אך לצערנו, מטחנות גורים קיימות ולא היינו רוצים לתת להם יד.

כאשר אנו קונים כלב גזעי מבית גידול, קל לנו יותר לדעת למה לצפות ממנו – מגודלו, בריאותו, אופיו והטמפרמנט שלו. כמו כן, יש סיכוי גדול יותר שנדע את ההיסטוריה של הכלב, תנאי מחייתו ואת המאפיינים הגנטיים שלו (כך שאם נדע שאימו היתה תוקפנית, כנראה שלא נרצה לקחת את הגור, שכן התוקפנות יכולה להיות גנטית ולעבור גם אל הגור).

עניין זה חשוב אף יותר כאשר הכלב מיועד להיות כלב עבודה (למשל כלב שירות או כלב תרפיה) ואנו זקוקים למאפיינים ותכונות מאוד מסוימות מהכלב.

גם במקרה של קנייה, עדיין אפשר לטעות ולבחור כלב שאיננו מתאים, אך יש ביכולתנו להגדיל את הסיכוי לבחירה נכונה ומתאימה. 

מספר המלצות לקנייה "בטוחה" יותר של כלב:

  1. בחרו  מראש את הגזע אותו הייתם רוצים לקנות – לכל גזע מאפיינים אחרים. חקרו על הגזע וודאו שהוא מתאים לייעוד שלו ולסגנון החיים שלכם. למשל, אדם עם אלרגיה לכלבים יצטרך לבחור בגזע היפואלרגני כגון פודל או שיצו. או, אדם שרוצה לשלב את הכלב בפעילויות ספורט שלו כגון ריצה או רכיבת אופניים, לא יוכל לבחור בגזע בולדוג צרפתי שלא מסוגל לקיים פעילות גופנית רבה מדיי.
  2. לאחר שבחרתם את הגזע, בררו מיהם המגדלים של הגזע בארץ. קנו רק ממגדל מוכר ואמין שקיבלתם עליו חוות דעת מקצועית טובה. התייעצו בנידון עם גורם מקצועי נטול אינטרסים.
  3. הזמן האופטימלי לניתוק גור מאימו והעברתו לביתו החדש הוא בגיל 6-8 שבועות. הקפידו לא לקחת את הגור לפניכן או אחריכן, וודאו עם המגדל שהגור שהה עד זמן זה בחברת אימו ואחיו. אחרת הוא עלול לפתח בעיות התנהגות וקווי אופי בעייתיים.
  4. בקשו מהמגדל לבחור את הגור מבין כל הגורים בשגר, וזאת לאחר שתבצעו לגורים "מבחן" קצר בדומה למבחן שנבצע לפני אימוץ ובו נבדוק:

1. סוציאליות של הכלב 2. תגובת הכלב למגע 3. תגובת הכלב לנוכחות של אוכל 4. רמת יצרים ואנרגיה  5. שפת גוף נכונה 6. יחסו אל הכלבים האחרים בשגר (האחים שלו).

על מנת להגדיל את הסיכוי לבחירה יותר מושכלת ומותאמת למשפחה, כדאי להיעזר במאלף מקצועי שיתלווה אליכם לאימוץ או לקנייה.

צירוף חבר חדש למשפחה שיעשה בצורה מקצועית ואחראית יימנע אכזבות ומפחי נפש לכל הצדדים ויהפוך את החוויה להרבה יותר מהנה ומוצלחת!

*בתמונה השמאלית אפשר לראות את המשפחה שלי שאני בחרתי 🙂

בהצלחה רבה בבחירה שלכם!  ותתחדשו!!

שתפו :

שיתוף ב email
Email
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp

הצטרפו לדיוור שלנו

הרשמו לקבל עדכונים

אולי יעניין אתכם גם....

כלבנות טיפולית – מה זה בעצם?

כלבנות טיפולית היא ענף טיפולי שהתפתח מטיפול באמצעות בעלי חיים (אך יש יאמרו שקרובה יותר במהותה לרכיבה הטיפולית), מתוך ההבנה כי לכלב באופן ספציפי, תפקיד

דברו איתי
מדברים כלבית
נעים להכיר:) שמי מירב ואני כאן כדי לענות לך על כל שאלה